Auto Louwes nieuwe en gebruikte auto's - APK keuring

APK keuring

De APK keuring (Algemene Periodieke Keuring) is een in Europa wettelijk verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. In Nederland staat de keuringsplicht beschreven in de Wegenverkeerswet 1994 en daarvan afgeleide regelingen. Volgens deze regelgeving moet u uw personenauto, of bedrijfsauto die – beladen – niet zwaarder mag zijn dan 3.500 kg, jaarlijks laten keuren. Tenminste, als het voertuig drie jaar of ouder is. Zware bedrijfsauto’s, aanhangwagens en sommige speciale voertuigen moeten elk jaar worden gekeurd vanaf het moment dat ze nieuw op de weg worden toegelaten. De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat uw voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle en onderhoud van uw voertuig blijft dus belangrijk.

Maak een afspraak

 

Drie of vier jaar (zie tabel hieronder) nadat een personenauto of lichte bedrijfsauto voor het eerst op de weg is toegelaten, is deze keuringsplichtig. Dit is afhankelijk van het soort brandstof.

Personenauto's en lichte bedrijfsauto's > 3.500 kg

Brandstof

Wanneer keuren?

Datum eerste toelating na 1 januari 2005Benzine en/of elektromotorEerste APK na 4 jaar, daarna twee keer na 2 jaar, daarna elk jaar
Diesel, gas of anders (evt.in combinatie met elektrisch)Eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Datum eerste toelating vóór 1 januari 2005AlleEerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Voertuig 30 jaar of ouderAlleEens per 2 jaar
Datum eerste toelating vóór 1 januari 1960Geen APK-plicht

De eerste inschrijvingsdatum is de datum waarop het kentekenbewijs is afgegeven. Tenzij bij de rubriek ‘bijzonderheden’ een andere datum staat vermeld. Zoals bij kentekenbewijzen van na 1 april 1999 waarop ‘datum eerste toelating’ en ‘datum eerste afgifte Nederland’ staat vermeld. U kunt uw voertuig binnen twee maanden voor de APK-vervaldatum laten keuren. De oude vervaldatum wordt dan voor één of twee jaar verlengd. Als u het voertuig meer dan twee maanden voor de APK-vervaldatum laat keuren, krijgt uw voertuig een nieuwe APK-vervaldatum.

De vervaldatum van uw APK-keuring kunt via deze link vinden:
Voertuiggegevens online raadplegen.

U moet het Voertuigbewijs/kentekenbewijs deel I meenemen naar een APK-keuring.
Dit heeft de APK-keurmeester namelijk nodig om de gegevens op het kentekenbewijs te controleren. Zonder het Voertuigbewijs kan de keurmeester uw voertuig niet afmelden.

De keurmeester van het bedrijf dat de APK uitvoert, let op de verkeersveiligheid, het milieu en de juiste registratie. Bij de APK let de keurmeester onder andere op de volgende onderdelen:

  • Verkeersveiligheid: Remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie;
  • Milieu: Uitlaatgassen;
  • Algemeen: Het Voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.

Kentekenplaten

Op het voertuig moeten de juiste kentekenplaten zitten.
Gebleken is dat kentekenplaten soms verdwijnen. Dit kan gebeuren door diefstal. Een andere mogelijkheid is verlies, aangezien veel kentekenplaten in houders geklemd zitten en niet op de auto zijn vastgeschroefd. De RDW adviseert iedere voertuigbezitter de kentekenplaten goed vast te schroeven of vast te plakken met dubbelzijdig tape.
De duplicaatcode van het kentekenbewijs moet overeenkomen met de duplicaatcode op de kentekenplaat.

Roetmeting

Sinds 1 januari 1997 ondergaan auto’s met een dieselmotor én met een bouwjaar van 1980 of later bij de APK een roetmeting. De APK-keurmeester volgt hierbij een voor heel Europa vastgestelde meting. Bij deze meting is het van groot belang dat u uw voertuig in een goede staat van onderhoud voor de keuring aanbiedt om motorschade te voorkomen. De dieselmotoren van na 1972 zijn erop geconstrueerd om deze meting te kunnen ondergaan mits de onderhoudsbeurten overeenkomstig de fabrieksvoorschriften zijn uitgevoerd.

Viergasmeting

Vanaf 1 januari 1998 moeten auto’s met een benzinemotor of LPG-motor met een ‘geregelde’ katalysator én met een bouwjaar van 1993 of later een zogenaamde viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester wordt gecontroleerd of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.

 

Auto Louwes onderhoud

ABC onderhoud BandenOnderdelenUitlaten
Airco ServiceDiagnose specialistRemmenUitlijnen
APK keuringOlie verversenSchadeherstel

U bent bij Auto Louwes aan het juiste adres voor alle voorkomende reparaties en onderhoud aan uw auto, levering van de juiste onderdelen en specifieke accessoires. Bij uitvoering door Auto Louwes van een onderhoudsbeurt heeft u, indien nodig, de APK keuring gratis. U betaalt alleen de afmeldkosten en de viergastest (benzinemotoren) of roetmeting (dieselmotoren).

In de auto van nu worden nieuwe technologieën gebruikt en veel elektronica toegepast. Dit stelt dus hoge eisen aan Auto Louwes. Auto Louwes moet namelijk over specifieke kennis en ervaring beschikken, in het bezit zijn van speciale diagnoseapparatuur en gereedschap, deel uitmaken van een organisatie voor optimale serviceverlening en continu worden voorzien van de meest up-to-date informatie. Auto Louwes voldoet aan al deze eisen, werkt volgens strenge normen en kan dus kostenbesparend voor u werken.

Auto Louwes nieuwe en gebruikte auto - Occasions

Occasions

Auto Louwes verkoopt zowel personenauto’s als bedrijfswagens. Personenauto’s in alle prijsklassen, bedrijfswagens van klein tot 3500 kg. laadvermogen.

Auto Louwes nieuwe en gebruikte auto - Private lease

Private lease

Auto Louwes kan u een passend voorstel maken op basis van een nieuwe of jong gebruikte auto naar keuze. Het maandbedrag wordt berekend aan de hand van de aanschafwaarde van de auto, het aantal kilometers dat u denkt te gaan rijden en de totale looptijd van de leaseperiode.

Auto Louwes - nieuwe en gebruikte auto's - Onderhoud

Diensten

Met een regelmatige onderhoudsbeurt voorkomt u onaangename en dure verrassingen. Auto Louwes biedt professionele en vakkundige service voor onderhoud en reparaties. Wij gaan snel en efficiënt te werk en houden de kosten daardoor minimaal.