Auto Louwes nieuwe en gebruikte auto's -

Olie verversen

Olie verversen is een belangrijk aspect van het onderhoud aan uw auto. Alleen wanneer uw auto regelmatig goed wordt onderhouden, blijft uw auto in staat om de prestaties te leveren waarvoor hij is ontworpen. Daarom is er een onderhoudsschema voor uw auto opgesteld waarin het verversen van de olie, de juiste oliesoorten en het vervangen van het oliefilter verreweg de belangrijkste plaats innemen.

In deze pagina leest u dan ook alles over de eigenschappen van olie, de smering, het oliepiel en bijvoorbeeld over de werking van het oliefilter. Die informatie maakt dan ook duidelijk hoe belangrijk het is om het onderhoudsschema, dat specifiek voor uw auto is op- gesteld, nauwkeurig te volgen. En mocht u na het lezen van deze pagina nog vragen hebben of meer willen weten dan is Auto Louwes vanzelfsprekend graag bereid om u verder te informeren.

De belangrijkste factor voor de levensduur en de prestaties van de motor

De juiste olie en een optimale smering zorgen ervoor dat de motor goed kan functioneren, continu topprestaties kan leveren, langer meegaat en in een perfecte conditie blijft. Daarom is het belangrijk om een goede motorolie te gebruiken.

Olie heeft 7 belangrijke functies:

 • vermindering van wrijving
 • beperking van slijtage van de bewegende onderdelen
 • koeling van de motor
 • het schoonhouden van het oliecircuit
 • het garanderen van een goede afdichting tussen de cilinderwand en de zuiger
 • bescherming tegen corrosie
 • het bewerkstelligen van een goede werking van alle bewegende delen bij elke bedrijfstemperatuur.

De olie die voor motoren wordt gebruikt, bestaat uit een basisolie met diverse toevoegingen. Enkele voorbeelden van basisolie: - minerale olie, die uit ruwe aardolie wordt gewonnen - synthetische olie, een chemisch of petrochemisch procédé - semi-synthetische olie, een combinatie van de voorgaande componenten Olie op een synthetische of semi-synthetische basis zorgt voor een betere weerstand bij sterke temperatuurwisselingen, waarbij de verschillen in vloeibaarheid (viscositeit) worden verminderd. Toevoegingen zorgen ervoor dat de olie "sterker" wordt of geven de olie extra eigenschappen mee.

Dit zijn bijvoorbeeld:

 • vermindering van slijtage
 • vermindering van schuimvorming
 • vermindering van corrosie
 • reiniging van de oliekanalen
 • het 'zwevend' houden van vuildeeltjes in de olie, zodat deze niet gaan bezinken of zich vastzetten

Naarmate olie warmer wordt, neemt de vloeibaarheid toe. De olie wordt juist dikker naarmate de temperatuur daalt. De vloeibaarheid van de olie wordt ook wel viscositeit genoemd. De mate van de viscositeit staat vermeld op elke olieverpakking en bestaat uit 2 getallen gescheiden door de letter W. Dit wovdt een SAE-specificatie (Society of Automotive Engineers) genoemd; bijvoorbeeld 10W-40. Hoe lager het eerste getal, hoe dunner de olie blijft bij lage temperaturen (en dat maakt het starten van de motor bij kou gemakkelijker): 5W, 10W, 15W (W staat voor Winter). Hoe hoger het tweede getal: 20, 30, 40 of 50, hoe dikker de olie blijft bij hoge motortemperaturen (zomer). Deze olie noemen we "multigrade", dit houdt in dat deze zowel voor de zomer als voor de winter geschikt is (10W-40, 20W-50 etc.). Deze aanduiding heeft overigens niets te maken met de kwaliteit van de olie.

Sommige auto's beschikken over een automatische controle van het oliepeil door middel van een lampje of meter op het dashboard (de controle heeft even tijd nodig vóórdat u de contactsleutel verder doordraait). Bij auto's die daar niet mee zijn uitgerust, moet het olieniveau handmatig worden gecontroleerd. Het juiste niveau is tussen het minimum- en het maximumstreepje op de peilstok. Wij raden u aan om het oliepeil regelmatig (elke 1.000 km) te controleren. Doe dit altijd vóór een koude start en zorg ervoor dat de auto vlak (horizontaal) staat. Ook is het aan te bevelen om het oliepeil te controleren voordat u een grote rit gaat maken. Rijdt u vooral nooit door met een oliepeil dat lager is dan het minimumstreepje.

Dat doet elke motor. Een bovenmatig verbruik wijst erop dat de motor niet op de juiste manier functioneert. En dat kan uiteraard diverse oorzaken hebben:

 • door verkeerde olie
 • de olie is te vloeibaar of verouderd
 • door de mechanische staat van de motor
 • door de weersomstandigheden
 • door een mengsel van verschillende oliesoorten of oliemerken oor het rijgedrag van de bestuurder

Olie vervuilt door verbrandingsresten, slijtage en deeltjes stof. Daarom is in het oliecircuit een filter opgenomen dat alle ongerechtigheden groter dan 10 micron uit de olie houdt zodat de olie schoon bij de bewegende delen komt. Voor een goede werking dient het oliefilter regelmatig te worden vervangen. Het oliefilter zit aan de buitenzijde van de motor gemonteerd en zorgt zodoende ook voor koeling van de olie. Door het filtreren en koelen wordt de inwendige slijtage van de motor tot een minimum beperkt.

Het oliefilter vangt al het zweefvuil op dat in de olie komt, toch moet de olie van tijd tot tijd worden vervangen. Olie heeft een aantal eigenschappen die door het gebruik worden aangetast. Vooral de vloeibaarheid en de slijtagebeperkende eigenschappen zijn gevoelig voor invloeden als sterk wisselende temperaturen, verbrandingsgassen, verdunning door brandstof en roet of vocht. Vooral bij het veelvuldig rijden van korte ritten zal de olie sneller in kwaliteit achteruit gaan.

 

Maak een afspraak

 

Auto Louwes onderhoud

ABC onderhoud BandenOnderdelenUitlaten
Airco ServiceDiagnose specialistRemmenUitlijnen
APK keuringOlie verversenSchadeherstel

In de auto van nu worden nieuwe technologieën gebruikt en veel elektronica toegepast. Dit stelt dus hoge eisen aan Auto Louwes. Auto Louwes moet namelijk over specifieke kennis en ervaring beschikken, in het bezit zijn van speciale diagnoseapparatuur en gereedschap, deel uitmaken van een organisatie voor optimale serviceverlening en continu worden voorzien van de meest up-to-date informatie. Auto Louwes voldoet aan al deze eisen, werkt volgens strenge normen en kan dus kostenbesparend voor u werken.

U bent bij Auto Louwes aan het juiste adres voor alle voorkomende reparaties en onderhoud aan uw auto, levering van de juiste onderdelen en specifieke accessoires. Bij uitvoering door Auto Louwes van een onderhoudsbeurt heeft u, indien nodig, de APK keuring gratis. U betaalt alleen de afmeldkosten en de viergastest (benzinemotoren) of roetmeting (dieselmotoren).

Vraag Auto Louwes een flacon reserveolie van dezelfde oliesoort en -merk zodat u tussentijds kunt bijvullen. Bij abnormaal verbruik spreekt het voor zich dat u er goed aan doet om onmiddellijk ons te raadplegen.

Auto Louwes nieuwe en gebruikte auto - Occasions

Occasions

Auto Louwes verkoopt zowel personenauto’s als bedrijfswagens. Personenauto’s in alle prijsklassen, bedrijfswagens van klein tot 3500 kg. laadvermogen.

Auto Louwes nieuwe en gebruikte auto - Private lease

Private lease

Auto Louwes kan u een passend voorstel maken op basis van een nieuwe of jong gebruikte auto naar keuze. Het maandbedrag wordt berekend aan de hand van de aanschafwaarde van de auto, het aantal kilometers dat u denkt te gaan rijden en de totale looptijd van de leaseperiode.

Auto Louwes - nieuwe en gebruikte auto's - Onderhoud

Diensten

Met een regelmatige onderhoudsbeurt voorkomt u onaangename en dure verrassingen. Auto Louwes biedt professionele en vakkundige service voor onderhoud en reparaties. Wij gaan snel en efficiënt te werk en houden de kosten daardoor minimaal.